Slavná literární
skupina

 

dobře mířený na nos


01.02.2020, Bournemouth, Anglie

    někdo tu má vysoký sebevědomí. to se pozná. a je to právě támhleten kluk přes uličku. mluví, aniž by pouštěl ke slovu. někde v životě si začal myslet, že je důležitej.
    ví toho hodně o fyzice. ale nejen to, zná taky principy obchodu, něco z teologie, a přihodil k tomu i znalosti ryb a stromů. logicky každopádně vyvede závěr ze všeho. aby to všechno zdůraznil, nenechá spolusedícího domluvit a vyskočí z autobusu zapálit si cigaretu na mezizastávce. tam ještě pokecá s řidičem. jeho hlas zní světem.
    představil jsem si, jak mu dávám ránu. jedna dobře mířená rovnou na nos, vzdělávací. zasmál jsem se pro sebe, a čekal, až přijde. ještě si ho prostuduju.
    než dosedl do sedla, šmátral v horní polici na batohy. všechno, co udělal, vypadalo, jako by potřeboval bejt vidět. dal jsem mu další ránu. a jak dosedl, začal. tentokrát ho napadlo, že by hasiči mohli zlepšit jejich systém pořádku v autech. tohle přehnal. doteď jsem ho měl rád. radši bych si měl číst. abych ho neslyšel, strčil jsem sluchátka do mobilu a zapnul rádio. stanice ztratily signál někde ve městě za námi, takže hudbu komerčních rádií pitomou stejně jako jeho řeči střídá šum. je to sranda. v tišších chvílích pořád zaslechnu, jak mluví. a mluví.
    je v tom úplnej. to je dobrý. když už začal, tak nezastaví. mohl bych si z něj vzít pár metafor pro život. cvičí mě. ví, že nejlepší vzdělání dává nepřítel. určitě ví, že je lepší než knížka. ví totiž všechno.
    ale jeho úplnost smrdí něčim malym. když autobus přistál v cílovce, kluk vstal. všiml jsem si jeho boků. skrz špatně zastrčenou košili malinko vykukovaly přes pásek. v tu chvíli všechno bylo jasný. jeho řeči byly přesně jako trocha boků přes pásek. prokecl se.
    jsou jistý pravidla. v autobuse máš bejt zticha. pokud nejseš, pak musíš hledat způsob, jak neotravovat druhý. mluvit o něčem, co posluchače vzdělá. tak jako by chlap neměl mňoukat. nebo ztratit v opilosti důstojnost a špatně zpívat.
    a pak mi ten kluk dal jednu dobře mířenou na nos, že jsem upjatej, hodnotim a kradu ze svobod. že je to přesně jak moje vychrtlý nohy. taky měl pravdu.