Slavná literární
skupina

 

jednota


20.01.2020, Vídeň, Rakousko


    tomu říkám jednota. jsou v tom dobří. všude mluvěj stejně. všude jsou stejně průhlední. ať jedeš kamkoli, jsou všude. ať seš v krámu nebo jdeš do divadla, jsou tam. a vyhrávaj. jsou o krok napřed. všude na světě.
        "ne. nic mi to neříká."
        "a co hemingway?"
        "he – ?"
        "hemingway."
        "ne," směje se.
        "dostojevskij?"
        "nevim."
         "a vy?" ptám se těch kolem.
        "vůbec," rozesmějou se.
    z podpaží vytahávám uzinu a všechny je rozstřílim.
    svět zachvátil trend jednoty jako nikdy předtím. je to jasný. je jich hromada, a jdou do zápasu. nehodlají to vzdát, jsou přesvědčení, že mají pravdu.
        "gustav mahler?"
        "kdo to je?"
        "skladatel."
        "já znám jen takový jako je eros ramazotti," povídá holka.
    světla nákupních center se mohutně rozsvítila jako moje oči. odjistil jsem granát a dal ho tý holce do kapsy. popoběhl jsem.
    v nákupních centrech krámek od krámku hraje zvuk, pro mnohé známý pod pojmem hudba. zní jako panelák, třicet tři tisíc fotek jednoho místa nebo vánoční stromeček – za pár týdnů se vyhodí, a jeho ozdoby taky, v zemi zbyde díra. bez výjimky. na celym světě. tahle místa rodí erose ramazzotiho. běhaj tam lidi s mobilem v ruce a kupujou si mikiny. všude na světě. a pak se jdou najíst do fastfoodů, smějou se tam zážitkům z dneška – neví, že zničili přesně 451 chudých rukou, podpořili 37 společností podporujících ničení, pokáceli 300 stromů a svou návštěvou podpořili místo narození erose ramasotiho.
    obložil jsem nákupní centrum stovkama c4 a popoběhl. jižní korejec, co mě zastavil, mi chce něco vyprávět.
        "ne," říkám.
        "musíš přijet k nám. máme ten nejlepší delivery servis. do minuty ti přivezem kuře na stůl. pod nos. řekneš jen dík, zaplatíš, čučíš na televizi a žereš."
        "fakt?"    
        "fakt!"
    blázen. nikdy mu nikdo neřekl, že existuje něco jinýho. nikdo mu nikdy neoponoval. a tak se zamiloval do úžasnýho výkonu delivery společností. zdá se, že jeho kámoši jsou nebo budou zamilovaný do toho samýho. a kámoši těch kámošů taky. všude na světě je potkáš. a jejich kámoše.
    vydechl jsem. zasloužil by si do rypáku. místo toho jsem ale zkusil metodu smutnou. pořádně jsem se zastavil, a v pocitu bezčasí jsem se mu zaryl romantickym pohledem do očí. oduševněle, smutně, a prosebně. nic jsem neřekl. všechno jenom očima. jako mudrc. poslal jsem mu tam kouzla, a odešel.
    řekl bych, že dodneška korejec píchá delivery společnost do zadku a ještě neměl holku. holka neholka, to je v pohodě. za všechno ostatní jsem mu ten granát do kapsy měl dát možná taky.
    a popoběhnout. co já bych umíral. znám přece pravdu.
    když jsem odjel za vodu, čekal jsem moře modrý jak oči moudrých – plný smutku, nadhledu, a humoru. moře se snaží, ale už to nedává. je plný exkrementů korejce a těch, kteří nevědí, kdo je dostojevskij.
    smějou se tomu. něco jim nedovolilo jít dál. trochu je za to poškádlim. pálim bazukou a házim po nich zápalný flašky.
    jednu jsem si pro případ nakonec hodil do kapsy taky.